Ahoj přátelé plavání a Swim Smooth,

na závěr letošní sezóny, která nám z důvodu zavřených bazénu v koronavirové době skončila poněkud dříve, bych se s vámi ráda podělila o příběh jedné naší báječné plavkyně. Jaký je recept na úspěch a jak vypadaly tréninky naší nejúspěšnější plavkyně Daniely Bičíkové (roč. 2009), které nikdo neřekne jinak než Dáda? Dáda, která na svých prvních velkých závodech, na Přeboru desetiletých ČR, na podzim 2019 v Mladé Boleslavi vyplavala 2x 2. místo, a to na 50 m M v čase 0:37,05 a 50 m Z v čase 0:37,85. To vše jen při tréninku 5x 60 min týdně. Dočtete se také, s čím jsme se u Dády potýkaly a jak jsme společně s Dádou pracovaly.

Jak u nás Dáda začínala

Dáda je drobounká, štíhlá holčička, která k nám do oddílu přišla v šesti letech a hned po prvním tréninku jsem se musela její maminky zeptat, kde Dáda před tím plavala. Když jsem se dozvěděla, že nikde, nemohla jsem tomu vůbec uvěřit a hned mi bylo jasné, že Dáda je talent. Už v šesti letech na vodě krásně ležela a vše jí šlo moc dobře. Stejně jako všechny malé děti u nás, se během jedné lekce týdně nejdříve učila kraul a znak a prošla rozšířenou výukou základních plaveckých dovedností, pro kterou využíváme naší vlastní metodiku  Plavání s Plavlem a Plavlínou v rámci našeho Junior programu.

První závody a první nesnáze

V osmi letech jsme přidaly výuku prsou, navýšily s Dádou tréninky na 2x 60 min týdně, přičemž oba tréninky byly stále zaměřené na výuku techniky. Dáda si také zkusila svoje první závody na Krajském přeboru, které ale byly na dlouho její poslední. Dáda se tzv. „blokla“ a nechtěla závodit. Představa závodů ji velmi stresovala. Propadala nočním můrám, zvracela, měla průjem, vyskočila ji teplota, a to s každými blížícími se závody. V žádném případě jsem nechtěla, aby závodění takto talentovanou holčičku odradilo od plavání a začala jsem zkoušet, co Dádu přesvědčí, aby u plavání zůstala a na závody se jednak těšila a zase ji nezradila psychika těsně před startem. Stěžejní byla také spolupráce s maminkou, která byla úžasná a podporující. Řekněme si to na rovinu. Maminka zná přece své dítě nejlépe, a tak jsme se s maminkou domluvily a Dádě jsme daly od závodění pauzu, během které jsme s ní systematicky pracovaly. Pauza nakonec trvala rok a půl, ale vyplatila se.  Dáda se mezi tím naučila i motýlka, druhý trénink jsme změnili na kondiční, přidali jsme jeden suchý trénink a jako talentovaná holčička přestoupila do pokročilejší skupiny mezi starší děti.

Přehled tréninkového zatížení Dády od jejího vstupu do oddílu po první Přebor ČR desetiletých

Školní rok Věk Plavecká skupina Počet tréninků týdně Kilometráž za týden Suchá příprava
2015/16 6 let Kids Starter – mořští koníci 1x 400 m NE
2016/17 7 let FUNdamental 1x 800 m NE
2017/18 8 let Swim Skills 2x 2 600 m NE
2018/19 9 let Train to Train 3x 5 200 m ANO
2019/20 10 let Train to Train 4x 7 800 m ANO

 

První úspěchy

Na dalších závodech už Dáda brala tři medaile včetně svojí první zlaté. Hádejte na co? No přece na 50m motýlek. Ano z Dády se vyklubala motýlkářka a znakařka. Dlouho jsme společně hledaly a zkoušely na závodech všechny plavecké způsoby. Jeden čas jsme si i myslely, že bude kraulařka nebo prsařka, čemuž se dnes musíme smát. Ne, prsa opravdu ne! 😊 A protože Dádě se blížil desátý rok, čekala ji možnost kvalifikovat se na Přebor ČR desetiletých. Přidaly jsme proto další 60 min. trénink.

Příprava na Přebor ČR desetiletých

Od září 2019 tréninkový týden vypadal tak, že v pondělí, odpočatí z víkendu, jsme s Dádou trénovaly techniky všech plaveckých způsobů a sprinty. Uplavala vždy 1600 m. Ve středu následovala kondice ve vodě, převážně kraulem, a to zvládla vždy 2200 m. Následně pokračoval kondiční trénink „na suchu“. Na suchém tréninku jsme Dádě nezařazovaly nic specifického. Rozvíjely jsme hlavně její všestrannost a zařazovaly jsme kompenzační cvičení na dobré držení těla a svalovou rovnováhu. Ve čtvrtek Dádu čekalo opakování všech plaveckých způsobů v technicko-kondiční podobě. Dáda za ten rok v pokročilejší skupině neuvěřitelně vyspěla, získala sebevědomí a nové plavecké vzory. Našla velkou kamarádku v naší druhé Daniele, o pět let starší, velmi zkušené plavkyni. Co ale čert nechtěl, před Letním přeborem desetiletých Dáda onemocněla, avšak už se k tomu sama postavila čelem, rozhodnutá se na Zimní přebor ČR připravit ještě lépe.

Během léta se Dáda účastnila našich dvou plaveckých akcí, jednak Příměstského plaveckého tábora na Petynce a velmi oblíbeného mezi závodními plavci Přípravného plaveckého kempu v Nymburce. V září už byla Dáda hodně natěšená na pravidelné tréninky, které jsme opět navýšily o další, čtvrtý, trénink ve vodě, zaměřený na plavání v anaerobní zóně, kterému u nás říkáme CSS (Critical Speed Swimming) a pro který využíváme našeho oblíbeného žlutého kamaráda Tempo Training Pro alias pípáka a naplaveme na něm 2400 m. Na podzim Dáda ještě absolvovala Dvoudenní kemp v Jablonci na zdokonalování techniky. No a výsledek společného úsilí už znáte! 😊

Být dvojnásobnou vicemistryní není nemožné!

V celkové dotaci 4 hodin týdně ve vodě a 1 hodiny na suchu a naplavaných pouze 7 800 m týdně, tak Dáda dokázala nemožné! Byla 2x druhá na Přeboru ČR desetiletých, a podtrhla tím i naše oddílové motto, že „Slovo nejde neexistuje“.

Přejeme si, aby vás příběh Dády inspiroval, ať už máte jakýkoliv cíl! A také abyste začali anebo nikdy nepřestali plavat. Kdo by to chtěl zkusit s námi, ať máte malý či velký cíl, ať jsou Vám 4 nebo 99, ať jste v Praze nebo na opačné straně světa, vždy se k nám můžete kdykoli přidat anebo přijet jen na jednorázovou akci či trénink.

Těšíme se na spolupráci! A když přivedete kamaráda nebo známého, odměníme vás oba 20% slevu z prvního pololetního předplatného.

Plavte s námi, plavte hladce, plavte Smooth! 😊