Ahoj ahoj! Po delším čase se znovu hlásí o slovo trenér Roman! V předešlém blogu od Lenky jste měli možnost nahlédnout do taje „One arm drillu“ a pevně věřím, že už jste si ho i na vlastní kůži v bazénu vyzkoušeli. Jestli se vám podařilo techniku „One arm drillu“ posunout o úroveň výš, bude vám odměnou tento můj příspěvek o tom, jak ve vodě po tréninku trochu zrelaxovat a případně se ještě víc zabavit. Ve Swim Smooth rozdělujeme závěrečné vyplavání do několika témat, které pravidelně obměňujeme podle obsahu tréninku. Jedná se o témata:

  • Hra
  • ZPD (základní plavecké dovednosti)
  • Sculling
  • Koordinační cvičení

Na dalších řádcích vám blíže představím několik her, které hrajeme v bazénu s dětmi v posledních minutách tréninku.

Závody nohama napřed

Výchozí polohou je znak, který se ale plave v opačném směru, tedy nohama napřed. Ruce jsou mírně pokrčené pod vodou v úrovni prsou a hlava je v prodloužení páteře. Pozor, když se budete předklánět a dívat se vpřed ve směru plavání, nohy Vám budou padat ke dnu a nikam vám to nepoplave. . Obzvlášť důležité při tomto cvičení je udržet „streamline“ polohu. To docílíte opravdu dobrým zpevněním. Výborným koordinačním cvičením rozvíjející cit pro vodu je plavání jakéhokoliv plaveckého způsobu pozpátku, například motýlku, jak můžete vidět na videu naší Dádu, vicemistryni na 50m M. Cílem hry je jako první přeplavat 25m bazén. Je zakázáno se dotknout dna a používat nestandardní pohyby.

 

Lokomotiva

Velmi efektivní hra, co se týká náročnosti na koordinaci mezi plavci. Plavci se rozdělí do skupin po 2, jeden z nich plave z daného způsobu ruce a druhý ho drží za kotníky a plave z daného způsobu nohy. Cílem je přeplavat 50m bazén bez dotyku dna, bez rozpojení dvojice a bez chyb v daném plaveckém způsobu.Pro zvýšení náročnosti a ještě větší zábavu je možné vytvořit skupiny po 3 plavcích anebo každému z plavců určit jiný plavecký způsob.

 

„Simon says“

Kreativní alternativa na mezinárodně známou hru „Simon says“. Hra začíná na jednom konci bazénu, přičemž „Simon“ stojí na jeho druhé straně. „Simon“ dává plavcům povely, které ale plavci musí dodržovat, jen pokud daný povel začíná na „Simon says…“. V okamžiku, kdy povel takto nezačne a plavec ho i přesto udělá, vypadává ze hry. Stejně tak vypadne ze hry, i pokud povel neudělá, když povel na „Simon says….“ začne. Cílem hráčů je být na druhé straně bazénu jako první nebo zůstat ve hře jako poslední. Mezi povely může zaznít například: plavat pod vodou, skákat na jedné noze, plavat určitým způsobem a podobně.

Stopky

Cílem hry je s hlavou nad vodou sledující stopky přeplavat jako první celý bazén. Má to ale háček, neboť plavat se může jen například na sudé nebo liché násobky 5, následující 4 sekundy. Např. 0 – 4s neplaveš, 5 – 9s plaveš, 10 – 14s neplaveš, 15 – 19s plaveš atd. Kdo se splete, ze hry vypadává. Interval je možné různě měnit a přizpůsobovat.

Plavání pod vodou

Cílem je přeplavat 100m pod vodou na co nejmenší počet nádechů. Každý z plavců si počítá, kolikrát se nadechl. Vítězem je plavec s nejmenším počtem nádechů.

Toto byl základní seznam her, které s plavci často hrajeme v posledních minutách našich tréninků a které je baví. Vyzkoušejte a zařaďte si je i vy do svých tréninků. Rádi také uvítáme tipy od vás, jaké hry v bazénu rádi hrajete právě vy! 😉

Mějte se fajn, sportujte, plavte a hlavně užívejte! Třeba na našem letním příměstském táboře, kde tyto a mnohé jiné hry můžete zažít s námi.

 

Roman