Zdravím všechny zapálené plavce a plavkyně! Jmenuji se Jana a jsem maminkou dvou holčiček, které plavou pod taktovkou Gábiny už několik let a i já sama jsem se pod Gábininým dohledem proplavala až na závody Masters. Ale vezmu to hezky od začátku.

Že existuje plavecká škola Swim Smooth, jsem zjistila někdy v roce 2014. V baby plaveckém klubu, který jsem s dcerou navštěvovala visel letáček školy, který oslovoval dospělé zkušené i méně zkušené plavce, kteří si potřebují zlepšit kondici, anebo jen tak zdokonalit svou plaveckou techniku. Jako bývalou plavkyni se sklonem k tloustnutí mě to zaujalo hned na první pohled. Rozhodla jsem se metodiku školy vyzkoušet na vlastní kůži. Podotýkám, že od mé aktivní plavecké kariéry uteklo několik desítek let. Dostala jsem se rovnou do rukou hlavní trenérky Gabriely Minaříkové. Plavání s Gábi mě bavilo, cítila jsem z jejího přístupu a připomínek, že se kouká na plavce komplexně. Pochopila jsem mnohé, třeba jak uchopit vodu, jak pracovat s vlastním tělem ve vodě, apod. Do roka a do dne jsem už sbírala první zkušenosti na Masters plaveckých závodech! : )

Hned, jak to bylo možné, začaly i moje dvě děti (v té době 6 a 4 let) plavat ve skupinách Kids Starter, Fundamental a později Swim Skills. Je to ucelený program pro děti, které se nejprve hravou formou seznamují s tímto krásným sportem. Každé cvičení nebo styl doprovázela říkanka, pomocí které si dítě lépe uvědomovalo, jak na to, jak lépe uchopit vodu, jak vydechovat do vody, jak se vytahovat, jak rotovat, jak udělat správnou obrátku… Uplavané metry se zvyšovaly a děti si ani neuvědomovaly, že překonávají nějaké svoje limity.

Dalším motivačním prvkem, který program Swim Smooth využívá, jsou deníčky a nálepky. Děti si po každém tréninku zapisují dosažené osobní rekordy a jednou za čas dostávají motivační nálepky jak za první větší dosažené uplavané tratě, tak za účasti na nejrůznějších akcích typu Krajské přebory, oddílové závody, příměstský tábor, zimní kondiční soustředění apod. Pro nás dospěláky je to možná marginálie, ale děti to samozřejmě baví a motivuje k další práci.

Ve Swim Smooth moje děvčata samozřejmě od malička pilují techniku, která je v tomto věku důležitější než cokoliv jiného. Všechny jejich tréninky jsou důmyslně poskládané tak, aby to nebyla v žádném případě nuda. Technická cvičení, vždy zaměřená na jeden prvek, jsou protkaná kondičním plaváním. Děti si tak hned v praxi zkouší, jestli je zdokonalená technika posunula někam dál.

Hlavně díky těmto netradičním tréninkovým metodám letos na letním Poháru ČR (oblast Čechy) desetiletých moje starší dcera porazila svoje velké soupeřky s konvenčním tréninkem a skončila na 2. (200 VZ) a 3. (400  VZ) místě. A přitom stačilo, aby trénovala ve vodě jen 3-4 x týdně!

Za sebe i moje dcery mohu plavání se Swim Smooth jedině doporučit a věřím, že když přihlásíte Vaše děti, určitě nebudete litovat a děti budou nadšené. Navíc, co vy víte …třeba si taky jednou doplavou až pro medaili! 😉