Ahoj všem! Po měsíci Vás opět zdraví plavecký nadšenec Jarda 😊 Tentokrát se s Vámi rád podělím o průběh a zážitky z jednodenního Swim Smooth kempu v Berouně, tak pojďme na to!

Je sobota ráno a skupina plavců z různých koutů republiky vyjíždí na cestu do Berouna, kde se koná jeden z našich tradičních jednodenních kempů zaměřených tentokrát na kraul. Hlavním cílem každého plavce je zlepšit si techniku a posunout se na vyšší úroveň. Tento kemp jsme zaměřili na základní a stěžejní body u kraulu a tím jsou poloha těla ve vodě, poloha hlavy při nádechu, způsoby výdechu a správná trajektorie paží při záběru. Jako bonus jsme si vysvětlili, jak si rozložit síly při závodu, nacvičili jsme si obrátky a starty a nemohlo chybět ani měření a video analýza.

První půlden jsme si natočili všechny plavce na 100 m kraul, abychom jim po obědě mohli ukázat, na co se mají zaměřit, a co je potřeba zlepšit. Po natáčení jsme už přešli k opravám techniky. Správné vydechování je základní dovedností každého plavce a nutnou součástí plavání spolu se správnou polohou těla. Všichni plavci si vyzkoušeli na vlastní kůži, jaké to je dýchat správně. V zájmu pochopení a zapamatování si správného hospodaření s dechem, dostali za úkol plavat několik bazénů nesprávným způsobem. Protože je dýchání a rozložení sil velmi důležité právě pro závodní plavce, řešili jsme také správné rozložení sil, přičemž jsme už mohli aplikovat správné dýchání. Nikdo se nám neutopil, tak jsme mohli přejít k měření 100 m kraulem, po kterém následoval zasloužený oběd a samotná video analýza, během které bylo všem plavcům vysvětleno, jaké individuální chyby dělají, a co by měli zlepšit.

Druhý půlden byl zaměřen na technická cvičení zlepšující polohu těla ve vodě, zejména jsme se zaměřili na polohu hlavy. Přes nejrůznější způsoby kroucení hlavy jednotlivých plavců jsme se nakonec dobrali správného držení hlavy potažmo celého těla. Následovala část „na přání“, většina skupiny se shodla, že by chtěli zlepšit techniku startů a obrátek. Za pořádného cákání vody jsme se pomalu, ale jistě dobírali k lepším výsledkům. Po desítkách „kotoulovek“ jsme přešli ke statům, které se nesly v duchu „kuk na vlajky“. Závěrem přišla na řadu další měřená stovka kraulem, kdy si všichni závodníci zlepšili své časy v porovnání s dopoledním měřením.

Kladné ohlasy všech zúčastněných nás utvrdily v tom, pokračovat v těchto soustředěních i nadále, proto se určitě podívejte na naše webové stránky a přihlaste se na další kempy s námi. Budeme se těšit. Tímto se s Vámi loučím a nezapomeňte… „swim smooth“ 🙂