Ahoj,

jmenuji se Edita a věnuji se prožitkové pedagogice. Ve Swimm Smooth  působím nyní jako trenérka dětského oddílu FUNdamental a individuálních i skupinových tréninků dětí a dospělých. Jako bývalé závodní plavkyni a člence Mladých záchranářů, se mi velmi zalíbila metodika Swim Smooth, se kterou jsem se po absolvování trenérského kurzu III. třídy na FTVS UK důkladně seznámila v podrobném a náročném interním tréninku. Součástí metody Swim Smooth je neustálé vylepšování základních plaveckých dovedností.

Na trénincích pravidelně procvičujeme různé plavecké dovednosti a vedeme žáky k jejich zlepšovaní. Nejprve se podíváme, jaké úrovně plaveckých dovedností člověk dosahuje, a až poté pokračujeme v jejich vylepšování.  Posuny si pravidelně evidujeme.

Na tréninku jsem měla dva sourozence, kteří si hned druhou hodinu všimli, že si pořád něco zapisuji a zeptali se mě, proč to dělám. Vysvětlila jsem jim, že jsou různé stupně plaveckého vývoje a že si eviduji, jak v tom postupují vpřed. Děti to velmi zaujalo, tak jsem jim ukázala svou tabulku, kde jsou jednotlivé stupně uvedené. Přestože jsme měli ten den v lekci trénovat něco jiného, rozhodly se, že chtějí postoupit na další stupeň v Sink Downu (úplném výdechu).  Děti se zeptaly se, na jakém stupni jsou a co je další stupeň. Oba sourozenci byli na stejném stupni – ponořili hlavu, ale prováděli pouze krátké opakované výdechy. Další stupeň jsou opakované dlouhé výdechy, což se jim okamžitě podařilo, a tak zaslouženě postoupili a i když je každý jiný a má jiné dispozice a jiný přístup. Zajímavé je, že když jsem jim během tréninku říkala, aby zkusili výdechy prodloužit, nedařilo se jim to. Poté co se dozvěděli o dalších stupních, zvládli nejen dlouhé opakované výdechy, ale i následující stupeň – uvolněné tělo. Staršímu ze sourozenců se dokonce během jednoho tréninku podařilo posunout do posledního stupně Sink Downu a to – úplný výdech s klesnutím těla až na dno. Když to viděl mladší, řekl: „Já chci taky zvládnout poslední stupeň!“ Sice se mu to během tohoto tréninku nepodařilo, ale trpělivě na tom pracuje, stejně jako na vylepšování dalších základních plaveckých dovedností. Díky tabulce s podrobným popisem jednotlivých stupňů již lépe ví, kam směřuje a kam až se může posunout.

Také byste rádi vylepšili své nejen základní plavecké dovednosti? Můžete se přidat do různých programů naší plavecké školy či do plaveckého oddílu pro děti i dospělé