Jedu si takhle jednou tramvají na trénink, když v tom mi v kapse zazvoní telefon…představím se svým klasicky používaným: „Michaela prosím…“ tuto chvíli si v hlavě udržím nadosmrti, jelikož to byl den, kdy jsem se seznámila se svoji novou klientkou Elou.

Ele bylo čerstvých 16 let, když ji doktoři zjistili, že má dost vážné problémy se zády, ve výsledku to znamenalo to, že se Ele bortí páteř.

S Elou jsme chodili plavat 3x týdně a já se na tréninky s ní vždycky moc těšila. Ela byla stejně jako já veselá holka, a proto naše REHAB tréninky dostaly postupem času nový rozměr, daly by se označit spíše za FUN  swimming. A já si v tu chvíli uvědomila, jak strašně moc mě má práce baví, jak plavání může být na jednu stranu zábavné, a na druhou dokáže člověku pomoci od bolesti, přinést pocity uspokojení, radosti a blaženosti jak po psychické tak i po stránce zdravotní. A že přesně tomuhle bych se chtěla v budoucnu věnovat…a od té doby jsem v hlavě nosila myšlenku, že budu takový vodní doktor…

Začátky s Elou nebyly jednoduché…ale po pár hodinách strávených společně ve vodě, kdy jsme se věnovali základním plaveckým dovednostem, kterými jsou: dýchání, splývání, rotace, rozvoj pocitu vody, orientace pod vodou aj., jsme se dostaly k tomu, kdy Ela plavala, promiňte mi to za to slovní spojení, ale bylo tomu tak…jako „ryba ve vodě“. K tomuto výsledku jsme došli především díky Elině neuvěřitelné píli a vytrvalosti a dále díky tomu, že jsme upřednostnili kvalitu nad kvantitou a všechna cvičení jsme prováděli s maximálním soustředěním. Hlavní složka naší tréninkové jednotky se skládala z technických cvičení, které byly zaměřeny na vyrovnání svalových dysbalancí a na komplexní posílení celého těla. Nejčastěji jsme zařazovaly rotační cvičení např. screw kick na posílení hlubokého stabilizačního systému a vzpřimovačů páteře. Při tomto cvičení jsme dávali pozor především na správné provedení samotného rotačního pohybu, tak aby pohyb vycházel z pánve a nedocházelo k nežádoucím souhybům hlavy ani jiných částí těla. Dalším často plavaným cvičením bylo plavání technických prvků znak, která mají pozitivní vliv na posílení mezilopatkových a zádových svalů…Postupem času, kdy se provedení technických cvičení stalo jistější a správné, jsme z důvodu komplexnosti tréninkové jednotky zařadili i kondiční složku, jejíž cílem byl rozvoj vytrvalosti.

A jelikož bohužel všechno hezké jednou končí, i naše cesty se časem rozdělily, poněvadž Ela nebyla nejen vtipná a krásná, ale i mimořádně chytrá a talentovaná a proto jela své štěstí okusit za hranice naší krásné země.

A to byl moment, kdy jsme si s Gabi řekli, že bychom zrealizovali mou myšlenku „vodního doktora“ a otevřeli pro vás vodomily hodiny REHAB, které by byly pro všechny věkové skupiny a zaměřeny především na osvojení si správných pohybových návyků s ohledem na zdravotní omezení.