Učitelská či v našem případě trenérská profese je velmi náročná a zodpovědná, ale na druhou stranu přináší i veselé momenty a radost z vývoje či pokroku. Především práce s dětmi má svá specifika a jedna z těch příjemných je dětská upřímnost a v podstatě permanentní radost i z maličkostí.

Díky tomu jako trenér zažijete spoustu humorných situací, o kterých zde na blogu budou psát naše trenérky a vy se s nimi o ně můžete podělit. Tyto události se ale naštěstí nevyhýbají ani našim dospělým klientům. Často se jedná o drobné nuance v humoru, který je zajímavý především pro přímé aktéry, ale pokud bych se měl podělit o některou z nich, jistě bych si vybral drobnou konverzační přetahovanou z minulého týdne.

Našimi klienty jsou programátoři z jedné nadnárodní firmy, kteří si zvolili plavání jako nejpříjemnější sportovní aktivitu, která jim umožní posílit své zdraví, „vyčistit si hlavu“ a dát na chvíli zapomenout svému sedavému zaměstnání. Většina z nich jsou cizinci a díky velmi časté absenci povinné výuky plavání ve školních vzdělávacích programech v zahraničí i skuteční neplavci. Je to pro nás tedy velká výzva a na lekce se těšíme, protože díky tomu jsou rychle vidět pokroky. Vždy tak na konci každé lekce mají z hodiny radost trenéři i klienti.

Důležitým momentem je tedy učení tzv. „základních plaveckých dovedností“, což je soubor jednoduchých, ale důležitých úkonů ve vodě – jako výdechy pod hladinu, vznášení, splývání či vstupy do vody. Většinu z toho již klienti zvládají velmi hezky a tak jsme pro ně měli připravenou variantu vstupu do vody – seskok z oporu jedné ruky. Zkrátka si sednete na hranu bazénu, opřete se o okraj jednou rukou a trochu „frajersky“ seskočíte. Lekce začala a po strečinku jsme se chytali na tuto aktivitu s Tamásem, což je nesmírně veselý a pozitivní člověk, který ale se sportem teprve začíná a jeho mohutná postava jej zatím v mnohém limituje. Okamžitě jsem vycítil, že seskok je věc, kterou ještě nikdy nezkoušel, a tak jsem se snažil zmírnit jeho přirozený ostych… „Podívej Tamási, zkus mě napodobit, ten seskok není příliš náročný, když zvládneš věci tak, jak ukazuji.“ Tamás se zasmál a povídá, „To je mi naprosto jasné, ale já bych raději použil schůdky jako vždy“. Snažil jsem se jej uklidnit: „To je v pořádku, kdykoliv jindy je můžeš použít, ale teď si jednou zkusíš seskok a budeš jej umět, to je přeci velká výhoda ne?“ Tamás přistoupil na mojí hru a kontroval. „Víš Tome, já to chápu, ale vždyť každý bazén má přeci schůdky, proč bych to měl umět?“ Hlavou mi rychle proběhly možné varianty odpovědí a napadla mě spásná myšlenka, proti které určitě nebude chtít protestovat. „Podívej Tamási,“ říkám vítězoslavně „co jsem tak slyšel, jste velmi dobří v tom co děláte a je velká pravděpodobnost, že napíšete špičkový program, celosvětově jej prodáte a stanou se z vás milionáři ne? A teď si představ, že si koupíš jachtu, zakotvíš s ní v krásné zátoce, budeš si chtít zaplavat, a jak skočíš do vody? No přece právě tímhle seskokem!“ Tamásovi přelétl přes tvář jen mírný úsměv, podíval se mi do očí a vážné říká: „Ale Tome, jestli budu milionář a budu mít jachtu, víš… jako první si k ní koupím schůdky!“

Zkrátka a dobře jedna – nula pro Tamáse, který vzápětí za velkého smíchu předvedl ten nejhezčí seskok z oporu jedné ruky a já věděl, že budoucí milionáři budou vždy v konverzaci těžcí soupeři…

Jestli se chcete naučit, jak skočit správně z jachty a ještě k tomu špičkový kraul, určitě se na nás obraťte, rádi Vás to všechno naučíme. Vyberte si plavecký program, který Vám nejvíce vyhovuje. Těšíme se na Vás!