Ahoj,

jmenuji se Zuzana a jako bývalá závodní plavkyně mám ve Swim Smooth na starost vedení tréninků pokročilejších plavců. Většina lidí by v takové chvíli očekávala, či je zvyklá na kilometry a kilometry monotónního „plavání ode zdi ke zdi“. Protože jsme ale Swim Smooth, i v rámci těchto tréninků neustále pracujeme na technice a co víc – často u toho zažijeme spoustu legrace. Proto Vám, fanouškům plavání budu sdílet nejen zážitky, ale také některé tréninkové tipy zde na blogu v rubrice „Střípky z tréninku“. Tak jako právě nyní…

Na závody jsme naše děti začali připravovat v průběhu našich tréninků a na našich oddílových závodech Summer Racing Smoothie a Winter Racing Smoothie. A letos už bylo načase, aby naše nejmladší žačky  v kategorii ročníků 2009 a mladších, zažily na mezioddílových závodech na vlastní kůži správnou atmosféru oficiální soutěže pořádaných Českým plaveckým svazem. Závody se konaly 5. března na bazénu Zelený Pruh a už první úspěch byl, že jsme se sešly v plném počtu.

Naše holky zvládly závodní den na výbornou. Od rozplavání, kdy se jim mohlo zdát, že jde o normální trénink, což zvládly s úsměvem. Přes samotné rozplavby, kdy holky zaplavaly osobní časy, tzv. osobáky. Až do konce, kdy plavaly dokonce i štafety a získaly diplomy. Protože to byly jejich první mezioddílové závody, tak spousta věcí byla pro ně nová, neznámá a možná i trochu strašidelná. Před každou rozplavbou se holky protahovaly „zvířátkovým“ způsobem – čáp, pštros, slůně (i na pořádných závodech si můžeme užít legraci), poznaly tzv. pomocného  startéra, jehož práce spočívá v ujištění se, že všichni závodníci budou na startu ve správné rozplavbě a správné dráze.

Samotný závodní start pro ně už nebyl nic nového, neboť starty na hvizd píšťalky trénujeme běžně na trénincích a holky jsou s tím dostatečně dobře obeznámené, protože se mi u toho neustále smějí, že neumím pískat na píšťalku (na svoji obranu musím říct, že za to může ta píšťalka). Po doplavání se od trenéra dozvěděly časy, a jak si v rámci rozplavby vedly. Poté se šly převléct do suchých plavek, trika, tepláků a ponožek, i když to byl boj je přimět, aby se oblékly.

Pak to vlastně začalo celé znovu. Když už holky měly první rozplavbu za sebou a věděly co a jak, nic nám nebránilo, aby se do dalšího závodění vrhla celá naše holčičí invaze. Holky podaly skvělé výkony, dál si zlepšovaly osobní rekordy a byly z toho tak nadšené, že se na mě v plném počtu vrhly a samou radostí mě málem umačkaly.

Chcete také, aby Vaši malí závodníci zažívali pozitivní atmosféru na tréninku i na závodech? Chcete se připojit k tréninkům, které vede Zuzana? Podívejte se na profily našich trenérů a vyberte si s jedním z nás úvodní individuální nebo skupinovou lekci.