Ahoj všichni příznivci plavání a členové oddílu Swim Smooth, jmenuji se Lenka a jsem absolventka FTVS UK oboru tělesná výchova a sport a v oddíle Swim Smooth mám od září na starosti hlavně ty nejmenší děti a začínající plavce. Jako nováček jsem s nimi, a nejen s nimi, prožila naše první společné závody.

Je 21.ledna, venku je konečně ta pravá zima, kdy mrzne i přes den a na bazénu Axa se pomalu scházejí členové oddílu SSCZ a jejich doprovod na oddílové závody, které mají vypuknout přesně ve 4h. Někteří, hlavně malí plavci, jsou malinko nervózní, protože jsou na závodech poprvé a ještě nevědí co od takových „závodů“ očekávat, a tak maminky i tatínci své malé závodníky uklidňují a drží jim palce ještě v šatnách, ale pak už je čas se rozloučit, poslat dospělácké fanoušky na tribunu a závody můžou začít.

Trenéři, kterých je tentokrát také více než jsou děti zvyklé, vítají své svěřence a všichni se postupně scházejí v komunitním kruhu, kde se máme dozvědět, jak budou závody probíhat a o co půjde. A někteří možná už trošilinku tuší, protože na hlavách trenérů se objevily speciální korunky, které představují jaro, léto, podzim a zimu….a uprostřed kruhu je proutěný košík plný jahod. Hlavní trenérka Gábina má dva culíky s červenými mašličkami a malá Viki má červenou čelenku. Proč? No, protože téma závodů je pohádkové. Ti, co trošilinku tušili, že se jedná o pohádku O dvanácti měsíčkách, se ale malinko spletli, protože tahle pohádka je o tom, co se stalo s Maruškou poté když už pohádka skončila. Tentokrát ji zadává úkol žárlivá a závistivá dcera starosty. Maruška, aby mohla i nadále zůstat bydlet ve vesnici, musí v létě sehnat sněhuláka! Po dlouhém váhání se opět rozhodne požádat o pomoc dvanáct měsíčků, ale měsíc prosinec už žádné další přání plnit nechce, a tak svolí, že Marušce pomůže, ale jedině tehdy, když splní jeho podmínku. Aby ji pomohl i tentokrát, musí mu Maruška nasbírat náhrdelník z jeřabin, které poztrácela zlá víla Polednice. A tady musí děti zbystřit, protože právě ony k tomu Marušce pomůžou. Takže rozdělit do družstev – starší závodníci reprezentují Jaro a ti menší a nejmenší Léto a sbírání jeřabin může začít. Vlastně ještě ne, ještě každý závodník dostává na posilnění od Marušky velkou jahodu.

A závodníci se do zdolávání úkolů vrhají doslova po hlavě, a to třeba i malá Sofinka, která šipku, alespoň ze sedu, skočila sama úplně poprvé! Výborně! Jako první se plave motýlek, závodníci mají sílu, tak se všichni snaží vlnit se co nejrychleji a překonat jeden druhého i sami sebe J. A to se jim daří. V rychlém sledu pak následuje znak, prsa a kraul a náhrdelník se Marušce už začíná červenat. Pak přichází na řadu polohový závod, ale ani ten není problém. Dokonce si na něj troufají i tři závodníci z Léta, kteří tak všem ukázali, jak jim od začátku roku narostla forma. Ti, kteří si ještě netroufli, se nenechali zahanbit a plavali alespoň nohy a vytvořili si tak základní čas, který si budou dál už jen zlepšovat. Poslední disciplína, kterou děti plavou je štafeta, kterou ti starší zvládnou hravě pod vodou a ti menší si můžou vybrat a plavání kombinovat. To to uteklo! Všichni by závodili ještě dál, ale už není proč, Maruška má krásný náhrdelník, prosinec je spokojený a Maruška je zase zachráněna…..a přichází čas na rozdávání diplomů.

Diplom dostávají samozřejmě všichni, a hlavně ti nejmenší jsou nadšení, obavy ze závodění jsou dávno ty tam a časy mají někteří rekordní. Ti, kteří se nezlepšili zase vědí, na co se zaměřit a co je potřeba pilovat už v příštím v tréninku.

Další oddílové závody jsou ty letní, před velkými prázdninami, tak vzhůru do práce, ať si je spolu zase pořádně užijeme – Plavte smooth!

 

Zdraví Lenka